Oslo kommune hadde ikke grunnlag for tilbakebetalingskravet mot Kvales klient, Grønnegata 21 AS, etter at Boligbygg kjøpte en bygård for 75 millioner kroner. Kommunen mente at markedspris ikke var mer enn 62 millioner kroner og krevde 13 millioner tilbakebetalt på grunnlag av statsstøttereglene – i realiteten som en form for prisavslag. En enstemmig Høyesterett frifant den private parten for kommunens krav og tilkjente fulle sakskostnader. Kvales partnere Robert Lund og Gjermund Mathisen bisto Grønnegata 21 AS med å nå frem for Høyesterett.
Dommen viser imidlertid at det ligger en særlig rettslig risiko for private i å inngå avtaler med det offentlige. Dommen åpner langt på vei for at det offentlige kan bruke statsstøttereglene til å kreve en form for prisavslag dersom avtalen er veldig gunstig for den private. Utfordringen for eiendomsutviklere og andre som selger til kommuner, er hvordan denne risikoen skal håndteres. I Kvale er vi klare til å bistå partene med å håndtere risikoen ved avtaleinngåelse og til å bistå i fremtidige tvister.
Høyesteretts dom viser også at det kan være krevende for kommuner å ordne opp der de kan ha gitt ulovlig statsstøtte. Det stilles en rekke krav til hva kommuner må utrede og bevise for å kunne gjøre gjeldende et tilbakebetalingskrav. Blant annet kan bare transaksjoner som klart ikke er markedsmessige, gi grunnlag for slike krav. Videre må det fastlegges på hvilket tidspunkt kommunen er bundet til å gi støtte. Det kan være uklart der avtaler er inngått etter fullmakt, med kommunestyreforbehold, eller lignende. I Kvale bistår vi også kommunesektoren med å navigere trygt gjennom fremtidige saker om tilbakeføring av ulovlig støtte etter den nye støtteprosessloven.